Feitenkennis van Hans Rosling is een boeiende verkenning van hoe we onze kijk op de wereld vormgeven op basis van vooroordelen en onjuiste informatie. Rosling benadrukt het belang van feitelijke kennis en het uitdagen van vooroordelen aan de hand van actuele gegevens en statistieken. Een pluspunt van het boek is de toegankelijke schrijfstijl en de manier waarop Rosling complexe gegevens begrijpelijk maakt voor een breed publiek. Echter...
Moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn verwachtingen van dit boek niet helemaal goed zaten. Ik dacht dat ik een boek zou lezen waarin misopvattingen, op basis van (expres) foutief getoonde data, zou worden toegelicht. Je weet ze misschien wel, van de grafieken die in het nieuws komen of de voting polls uit Amerika. Daar staan m'n nekharen altijd van overeind! Echter bleek dit boek te gaan over onze geschiedenislessen van de basisschool. Hij schrijft over hoe we de wereld zien door een negatieve bril. Voornamelijk doordat "we" de wereld hebben verdeeld in eerste-, tweede- en derdewereldlanden. Hij legt aan de hand van tien misvattingen (instincten) uit, dat het dus beter et de wereld gaat dan we denken. Hierbij geeft hij ook data en grafieken weer.
In dit boek legt Rosling uit dat deze verdeling onjuist is. We hebben deze verdeling "geaccepteerd", we kunnen er ons een beeld bij vormen. Dat derde wereldlanden bijvoorbeeld landen zijn waar men kleding van de vuilnisbelt pakt en waar geen schoon drinkwater is. Maar deze verdeling bestaat überhaupt niet meer. Want als je zou willen classificeren wanneer een land in een bepaalde groep valt, blijkt dat onze opvattingen van landen niet meer kloppen met de huidige ontwikkelingen. Hij deelt de inkomensniveau's in 4 levels in op basis van het gemiddelde inkomen per dag, toegang tot stromend water en elektriciteit, medicijnen en toegang tot werk en school. Hiermee weerlegt hij het kloofinstinct
Voor de andere instincten laat hij zien dat de cijfers van terrorisme bijvoorbeeld meevallen, of dat de kindersterfte wereldwijd afneemt.
Doordat ik dus een andere verwachting had van dit boek, was ik na het eerst hoofdstuk wel uitgekeken. Daarom stopt de review hier. Mocht je nou toch nieuwsgierig zijn naar de rest, kan je 'm of hier kopen of je kan 'm van me lenen. Toch bedankt voor het lezen. Op naar het volgende boek waar meer data in staat!